Nieuws
-
Hoe Belgische gemeenten de Russische invasie sponsoren
Twee bittere jaren zijn voorbijgegaan sinds de Russische invasie van Oekraïne in februari 2022. Tussen 2021 en 2023 steeg het volume Russisch vloeibaar gas in Zeebrugge nochtans met 42%. De Russische lng-handel via ons land leverde Rusland het afgelopen jaar een miljard euro aan belastingen op, maar Fluxys noch de federale overheid blijken dit te willen stoppen. Daarom roepen Greenpeace België, Vredesactie en Bond Beter Leefmilieu de Belgische steden en gemeenten, de hoofdaandeelhouders van Fluxys, op om de teugels weer in handen te nemen. Met de online tool die vandaag gelanceerd werd, kunnen burgers hun gemeenteraden daar op wijzen.
Lees meer -
De EastMed-pijplijn: Leverancier van brandstof voor conflict
Sinds de ontdekking van grote gasvelden in de Oost-Middellandse Zee, worden plannen opgesteld om dat gas in het Europese net te kunnen injecteren. De Russische invasie van Oekraïne spoorde de EU aan om haar afhankelijkheid van Russisch gas af te bouwen, en andere bronnen aan te boren. Het ruilt echter consequent de ene conflictbrandstof voor de andere in. De EU zet namelijk in op verhoogde import vanuit Azerbeidzjan, vanuit de VS, en … vanuit Israël! Een kort relaas over een nieuwe brandstof voor oude conflicten.
Lees meer -
Oekraïne plaatst Fluxys op lijst van “Sponsors of War”
Het Oekraïens Nationaal Agentschap voor Corruptie Preventie heeft de Belgische gasnetbeheerder Fluxys vandaag toegevoegd aan de lijst van internationale sponsors van oorlog. Via de haven van Zeebrugge faciliteert Fluxys immers de Russische lng-handel. Zo ondergraaft Fluxys niet enkel de internationale klimaatdoelstellingen, maar spijst het ook de oorlogskas van het Kremlin. Bond Beter Leefmilieu, Greenpeace België en Vredesactie eisen een Belgisch verbod op deze overslagdiensten. Ook de gemeentelijke aandeelhouders van Fluxys moeten het bedrijf dringend tot de orde roepen.
Lees meer -
Oekraïns en Belgisch middenveld voeren actie tegen Russisch LNG
Op maandag 30 oktober verzamelden ongeveer 50 mensen voor het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ze overhandigden een open brief waarin 23 Oekraïense ngo’s Minister Hadja Lahbib, Minister Tinne Van der Straeten en premier Alexander De Croo vragen om een verbod op de overslag van Russische LNG. Enkele vertegenwoordigers werden ontvangen door medewerkers van het kabinet Lahbib.
Lees meer -
Actievoerders sturen boodschap aan aandeelhouders van Fluxys: “Stop met fossiel gas”
Meer dan 100 mensen voeren vandaag actie aan de aandeelhoudersvergadering van Fluxys in Brussel. Samen met Vredesactie, Greenpeace, Tegengas|Dégaze en Bond Beter Leefmilieu (BBL) klagen ze aan dat Fluxys blijft investeren in fossiel gas, en zo de oorlog in Oekraïne in stand houdt en de gezondheid schaadt van gemeenschappen in de VS. “Wij eisen dat Fluxys uit fossiel gas stapt – voor het klimaat, de mensenrechten en de vrede.”
Lees meer -
EU-embargo op Russische olie gaat in, maar België blijft draaischijf voor Russisch gas
Terwijl morgen het EU-embargo op Russische olieproducten ingaat, blijft ons land een draaischijf voor Russisch gas. Greenpeace, Vredesactie en Bond Beter Leefmilieu klagen deze Belgische hypocrisie aan: in 2022 ging de import van Russisch LNG met 28% omhoog. De organisaties vragen een einde aan het ‘Russisch contract’ van Fluxys en een actieplan om geleidelijk uit fossiel gas te stappen. Met name een versnelling van hernieuwbare energie en een massale renovatie van onze gebouwen dringen zich op.
Lees meer -
Hoe de olie- en gasindustrie oorlog misbruikt om haar business-as-usual te verzekeren
Het is niet onlogisch om te verwachten dat de klimaatcrisis vandaag uitdaging nummer 1 is en dat fossiele projecten tot een ver verleden behoren. Niets is minder waar. Het afgelopen jaar greep de fossiele industrie de oorlog in Oekraïne aan om haar politieke invloed en economische machtspositie te versterken. Ze wil koste wat het kost zo lang mogelijk het gebruik van fossiele brandstoffen garanderen. Dit heeft niet alleen ernstige consequenties voor het klimaat, maar ondermijnt ook de democratische toegang tot energie en de voorwaarden voor vrede wereldwijd.
Lees meer -
Waarom een oliepijplijn in Oost-Afrika (ook) ons probleem is
Op dit moment wordt één van de meest problematische fossiele infrastructuur projecten ooit uitgerold: de East African Crude Oil Pipeline, ook gekend als EACOP. De fossiele industrie doet waar ze goed in is: zo veel mogelijk geld verdienen, zo lang mogelijk, ten koste van mens en milieu.
Lees meer -
Na Russisch gas in onze haven, nu ook Egyptisch waterstof in onze leidingen?
Dinsdag maakten Belgische bedrijven DEME, Fluxys en de Port of Antwerp Bruges bekend dat ze een akkoord onderhandelen met de Egyptische regering over de productie van groene waterstof. Als dit akkoord er komt, maakt het ons opnieuw afhankelijk van een dictatoriaal regime dat de mensenrechten met de voeten treedt. Maken we, na Russisch gas, vandaag opnieuw dezelfde fout met Egyptisch waterstof?
Lees meer -
Activisten overhandigen bijna 200 brieven aan Fluxys tegen doorvoer Russisch LNG
Vandaag overhandigen vredesactivisten bijna 200 brieven van strandgangers aan het hoofdkantoor van Fluxys met de eis de doorvoer van Russisch LNG te stoppen. De activisten verzamelden die brieven eind juni aan de dijk van Knokke-Heist, naast de LNG terminal van Zeebrugge. Tien procent van het Russisch LNG-gas wordt opgeslagen in de haven van Zeebrugge.
Lees meer